Beroende på hur man räknar kostar drogen Sverige mellan 20 och 160 miljarder kronor per år. Det beror sig givetvis på hur långt in i orsaksverkan man går (t.ex. förtidspensioneringar, sjukfrånvaro och sjukvård). Lite underskattat tar den död på 20 000 människor om året.

Då ter det sig aningen underligt att man blir förlöjligad om man inte använder drogen. Så normaliserad är världens farligaste drog i vårt samhälle. Det har forskats fram förut och nu kommer ny forskning, med nya metoder, som ytterliga stärker resultaten.

Världens farligaste drog är alkohol. Tätt följd av nikotin. Två helt lagliga droger som tillsammans med psykofarmaka och koffein håller människan produktiv.

En hel del av de olagliga drogerna är avsevärt mycket mindre farliga, men de är farliga för samhällsstrukturen eftersom de får människor att tänka själva. Det är inte konstigt att 60- och 70-talen var fulla uppror, revolutioner, samhällskritik och fri kärlek. Och psykedeliska droger. Flera av dem har dessutom visat sig ha utmärkta egenskaper för att hjälpa till med psykiska sjukdomar av olika slag.

Men nej, det gäller att hålla människan olycklig och produktiv. Vad är annars förklaringen till att världens farligaste drog är laglig?

Spana för all del in den här dokumentären som finns på Netflix. Den ger lite perspektiv. Och lite frustration.